apr
10
2017
Jaren terug kwam ik in aanraking met bitloos rijden. Nooit geweten dat het bestond & dat het kon. Toen der tijd stond bitloos rijden nog in de kinderschoenen en inmiddels is het al enorm door ontwikkeld, maar eigenlijk weten we zelf als ruiters en paardeneigenaren nog te weinig erover. Want hoeveel weet jij nu echt over het effect dat jouw hoofdstel uitoefent op je paard? Weet je welke invloeden het heeft op jouw training, jouw rijden, het lichaam, het welzijn en de bewegingen van je paard? Nee? Dan raad ik je vooral aan verder te lezen. 🙂
Als klein meisje was ik zo geïnspireerd geraakt door het bitloos rijden dat ik met mijn grote shetlandpony overgestapt ben naar bitloos rijden door een oude halsterneusriem aan mijn hoofdstel te bevestigen. Een erg creatief brouwsel maar het werkte zeker! Het belangrijkste verschil als ik er nu op terug kijk was misschien wel dat de onrust die de pony had met het bit, door steeds met zijn hoofd omhoog eruit te klappen, nu verdwenen was. Met de achtergrond kennis die ik nu heb als Bitloos Hoofdstelfitter, begrijp ik ook waarom dit verschil er is.
De hoofden van onze paarden veranderen steeds maar door. Zelfs zonder dat we er ons bewust van zijn & dit weten.
Om even een voorbeeld te noemen, zo was ik laatst zelf bij de tandarts en vertelde de tandarts mij dat onder andere onze kaak door bleef groeien en je daarom dus ook een spalkje of ander type beugel nodig hebt om de mooie stand wel te behouden.
Dus hoe komt het dan dat wij nog steeds jaar in, jaar uit, met hetzelfde hoofdstel rijden zonder ons er echt eens in te verdiepen?
Gedurende mijn opleiding binnen de paardenhouderij heb ik ontzettend veel geleerd over alles rondom onze paarden. Ik heb mij gespecialiseerd in de gezondheid, het gedrag & het welzijn van de paarden. Zo ben ik op een gegeven moment in aanraking gekomen met bitfitters. Inmiddels gelukkig een groeiend begrip omdat de effecten en verschillen tussen verschillende bitten én vooral ook het anders afstellen van hoofdstellen, enorm zijn! Zo ben ik als Bitloos rijdende ruiter mij ook de vraag gaan stellen, hoe zit het dan met Bitloos hoofdstellen?!
Toen mijn paard met een reeks ‘onverklaarbare’ gezondheidsklachten kwam te staan is mijn kijk op gezondheid veranderd. Zo ook mijn visie op gezondheid met de combinatie naar onze hoofdstellen.
Na veel ervaren, experimenteren en bekijken van alle verschillen & effecten tussen bitloos hoofdstellen is het Bitloos Hoofdstelfitten ontstaan. Met een holistische kijk naar het gehele paard waarin het puzzelstuk van het hoofdstel juist wordt neergelegd.
Zoals ik al eerder schreef in een blog bij Paard en Vrijheid;
“Er bestaat een juist hoofdstel voor ieder paard, enkel is niet elk hoofdstel juist voor ieder paard.”
Zelfs wanneer er op zich geen problemen zijn, hoeft dit nog niet te betekenen dat dit het juiste hoofdstel is voor dat paard. Zo blijkt ook steeds weer de praktijk uit alle gedane fittingen.