Op welke punten naar hoofdstellen wordt gekeken

Wanneer er naar een bitloos hoofdstel wordt gekeken wordt er vaak vooral gedacht aan de neusriem. Maar naast de juiste maat & afstelling hiervan wordt er naar meer punten gekeken. Denk aan het kopstuk, de frontriem, de bakstukken, de eventuele kaakriem, de gekruiste banden bij gekruiste hoofdstelsystemen, etc.

Keuze

Paarden zijn hele gevoelige dieren. We beseffen dit niet altijd maar een millimeter maakt voor een paard al een wereld van verschil. Tijdens een fitting krijgt je paard, samen met jou, onder professionele begeleiding de kans om verschillende hoofdstellen te ervaren. Hierdoor kan het paard met signalen aangeven wat bij ‘m past. Ieder paard doet dit op z’n eigen manier. Door het passen krijgt het paard de keuze om zo z’n eigen hoofdstel te kiezen.

Jong of revaliderend paard

Fittingen zijn heel geschikt voor jonge en revaliderende paarden. Alle fittingen zijn op maat en worden aangepast naar de combinatie en situatie. Hiervoor worden hoofdstellen bij jonge- en revaliderende paarden vaak aan de hand gepast in plaats van onder het zadel. Zo kun je de verschillen ook goed ervaren en kun je je jonge of revaliderende paard met een goed passend hoofdstel gelijk de beste start meegeven.

Merken

Binnen het assortiment wordt gewerkt met verschillende merken. Ieder paard is anders en heeft z’n eigen voorkeuren. Met verschillende merken kan aan alle verschillende maten paardenhoofden en voorkeuren voldaan worden. Momenteel wordt er gepast met verschillende modellen van Barefoot, F.R.A., LightRider, Bridle2Fit, Equiplay en BitloosHoofdstelfitting biothane hoofdstellen.

Anatomisch

Uiteraard moet een hoofdstel passen bij de anatomie van het paard. Hiervoor zijn standaard anatomische hoofdstellen, zoals het aangeprezen wordt, vaak niet geschikt. Voor een hoofdstel dat past bij de anatomie van het paard moet ook specifiek gekeken worden naar de anatomie van het paard. Het antwoord zal je misschien verbazen maar soms geeft een paard aan de voorkeur te hebben voor een zacht en recht kopstuk met eventueel een druk verdelende onderlegger. In andere gevallen heeft een paard liever een anatomisch kopstuk waarbij een uitsparing voor de oren, atlas of eerste halswervel aanwezig is. Een paard kan ook voorkeur geven voor een flexibel of druk verdelend kopstuk. In al deze keuzes wordt gekeken naar de signalen en voorkeur van het paard.

Prijs

Voor de prijs van een hoofdstelfitting verwijs ik graag door naar de pagina werkwijze & tarieven. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Hoofdstel kopen

Na een fitting is het mogelijk direct het juiste hoofdstel op maat aan te schaffen. Dit is uiteraard geen verplichting en je bent volledig vrij om te kiezen. De hoofdstel prijzen binnen het assortiment gaan van circa 70 t/m 250 euro. Gemiddeld kun je rekenen op een hoofdstelprijs van zo’n 120 euro.
Als het resultaat is dat je momenteel al met het juiste hoofdstel rijd/traint dan wordt natuurlijk geadviseerd om dit hoofdstel te blijven gebruiken. Hoofdstellen worden in principe niet buiten een consult om verkocht omdat dit ingaat tegen de visie van Bitloos Hoofdstelfitting.

Locatie

Voor een hoofdstelfitting kom ik altijd op locatie. Ik rijd hiervoor routes in Nederland en (Noord-)België, zo blijven de reiskosten voor iedereen betaalbaar. Aanbevolen is om het laatste onderdeel van de fitting (hoofdstellen passen & ervaren) te laten plaatsvinden in een afgesloten ruimte. Denk hierbij aan een afgesloten/omheinde rijbaan met bijvoorbeeld zandbodem.

Maten

In het assortiment zijn alle maten beschikbaar om te passen. Van mini tot maxi. Maak je een afspraak voor een kleine pony (bijvoorbeeld shetlander) of groot paard (bijvoorbeeld trekpaard) laat dit dan even vooraf weten zodat we eventueel extra hoofdstellen kunnen meenemen.

Check-up

Een jaarlijkse controle wordt geadviseerd om verschillende redenen. Een auto moet jaarlijks een APK keuring hebben. Een zogenaamde APK keuring voor je paard op het gebied van zadel, gebit, hoeven, lichaam en hoofdstel is ook verstandig om problemen voor te blijven. Paarden zijn professionals in het verbergen van ongemakken vanuit hun instinct. Door het rekken van het leder of door veranderingen/ontwikkelingen van jullie als combinatie kan de voorkeur voor een andere afstelling, pasvorm, accessoires of soms zelfs een ander hoofdstel ontstaan.

Wedstrijden

Tegenwoordig zijn er veel ontwikkelingen gaande binnen de wedstrijdsport in combinatie met bitloos rijden. In het wedstrijdreglement van de KNHS staan hierover diverse regels voorgeschreven. De meeste hoofdstellen in het assortiment zijn toegestaan om mee te starten bij de KNHS. Ben je geïnteresseerd in een fitting en ook in wedstrijden rijden? Laat het weten, dan kan hier tijdens een fitting rekening mee worden gehouden.