“een juist aangemeten hoofdstel is nét zo belangrijk als een goed passend zadel”

Uit de praktijk is gebleken dat een goed of slecht passend hoofdstel meer beïnvloed dan de meeste ruiters denken. Een hoofdstel heeft effect op het gehele paard. Een hoofdstel beïnvloed het paardenlichaam, het mentale welzijn van het paard en ook de communicatie & verbinding tussen paard en ruiter. Om deze reden kijken we vanuit een holistische visie naar jou en je paard als combinatie.

Ieder paard is anders, daarom werkt Bitlooshoofdstelfitting.nl met verschillende merken en hebben wij het ruimste hoofdstel assortiment. Zo kunnen we voor iedereen iets vinden wat perfect past bij paard én ruiter.  Binnen het assortiment hoofdstellen werken we voornamelijk met 3 verschillende typen systemen; Side-pull, kingekruist en kaakgekruist. Ook hebben we een aantal unieke systemen/modellen in het assortiment.

Hoe prettig is het om samen met een professional naar jouw hoofdstel te kijken? Wil je weten of een fitting waardevol is voor jouw paard of heb je andere vragen die verderop deze pagina niet beantwoord worden? Hiervoor kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.

Bitloos hoofdstel fitting

Om je te verdiepen in het effect van jouw hoofdstel en om geadviseerd te worden naar eventueel een nieuw, juist aangemeten hoofdstel.

Wat een fitting je oplevert: 
● verwondingen aan de mond en het hoofd van je paard zijn verleden tijd
● blessures en blokkades bij je paard worden voorkomen
● meer ontspanning, bewegingsvrijheid en  natuurlijke balans bij je paard
● beter contact met je paard
● meer rijplezier
● geld! (je bespaart geld:
omdat je geen hele hoofdstel verzameling hoeft aan te schaffen
want na de fitting weet jij direct wat het juiste hoofdstel voor je paard is)

Een bitloos hoofdstelfitting is een investering voor het welzijn van jouw paard. Om deze reden ga ik erg zorgvuldig te werk, een juist passend hoofdstel is namelijk nét zo belangrijk als een goed passend zadel.

Een fitting duurt gemiddeld zo’n 2 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:
– Intake gesprek
– Body Check bij je paard
– (huidige) Harnachement Check
– Passen & ervaren hoofdstellen
– Eventueel: Aanmeten en op maat maken hoofdstel(len)

Jouw investering:
Een bitloos hoofdstel fitting van 2 uur kost €95,- (incl. 21% btw).
Bij meer paarden op een locatie betaal je slechts €85,- per fitting.
Bij uitloop van de fitting wordt er per half uur €15,- extra berekent.

De bijkomende reiskosten zijn 20 cent per gereden kilometer. Wanneer afspraken gecombineerd kunnen worden maak je altijd gebruik van gereduceerd reiskosten tarief. Dit wordt per situatie bekeken.

Hoofdstel Check-up

Wil jij zeker weten dat het bitloze hoofdstel van jouw paard (na de fitting) nog steeds perfect is afgesteld? Elk hoofdstel kan in de loop der tijd minder goed gaan passen: omdat het materiaal oprekt, het hoofd van je paard verandert of omdat jij en je paard verder ontwikkelen.

Waardevol is om je paard jaarlijks te controleren. Je kunt dit zien als een APK voor je paard.

Met een hoofdstel check-up kies je voor preventie en blijf je problemen voor. Een hoofdstel check-up (van circa 1,5 uur) is een verkorte versie van de complete bitloos hoofdstelfitting en is alleen geschikt voor een paard & ruiter combinatie die eerder gebruik heeft gemaakt van een bitloos hoofdstel fitting.

Tijdens de check-up wordt weer uitgebreid naar jou en je paard gekeken met:
– een intakegesprek
– een body check bij je paard
– een harnachement check
– het ervaren van een verbeterde hoofdstel afstelling
– het eventueel testen van andere hoofdstel modellen
– het hoofdstel aanmeten en op maat maken

Jouw investering:
Een hoofdstel check-up van 1,5 uur kost €75,- (incl. 21% btw).
Bij uitloop van de check-up wordt er per half uur €15,- extra berekent.

De bijkomende reiskosten zijn 20 cent per gereden kilometer. Wanneer afspraken gecombineerd kunnen worden maak je altijd gebruik van gereduceerd reiskosten tarief. Dit wordt per situatie bekeken.

“Uit de praktijk blijkt, dat al is het verschil in vormgeving nog zo klein, een goed of slecht passend hoofdstel een enorm verschil maakt voor paarden. Informatie is er inmiddels voldoende te vinden maar ik ben van mening dat dit nog steeds geen zekerheid geeft over het juiste hoofdstel. Per paard en ruiter combinatie is dit namelijk enorm verschillend.
Ieder paard is immers uniek.” – Lis van Vliet

Op welke punten wordt er naar het hoofdstel gekeken?

Wanneer er naar een bitloos hoofdstel wordt gekeken wordt er vaak vooral gedacht aan de neusriem. Maar naast de juiste maat & afstelling hiervan wordt er naar meer punten gekeken. Denk aan het kopstuk, de frontriem, de bakstukken, de eventuele kaakriem, de gekruiste banden bij gekruiste hoofdstelsystemen, etc.

Waarom Bitloos?

Naast dat bitloos in de paardenwereld bekend staat als paard vriendelijker, zijn er inmiddels tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan die aantonen welk effect het bit heeft op het paardenlichaam en het gedrag van paarden. Zo is er in deze onderzoeken ook bewezen welk positief effect bitloos hoofdstellen hebben op onze paarden.

Hoofdstel kopen?

Na een fitting is het mogelijk direct het juiste hoofdstel op maat aan te schaffen. Dit is uiteraard geen verplichting & je bent volledig vrij om te kiezen. De hoofdstel/neusriem prijzen binnen het assortiment gaan van circa 40 t/m 200 euro. Gemiddeld kun je rekenen op een hoofdstelprijs van zo’n 80 euro.
Mocht het resultaat zijn dat je momenteel al met het juiste hoofdstel rijd/traint dan wordt natuurlijk geadviseerd om dit hoofdstel te blijven gebruiken.

Waar kan ik van een fitting gebruik maken?

Voor een hoofdstelfitting kom ik altijd op locatie in Nederland en (Noord-)België, aanbevolen is om het laatste onderdeel van de fitting (hoofdstellen passen & ervaren) te laten plaatsvinden in een afgesloten ruimte. Denk hierbij aan een afgesloten/omheinde rijbaan met bijvoorbeeld zandbodem.

Wedstrijden & Bitloos.

Tegenwoordig zijn er veel ontwikkelingen gaande binnen de wedstrijdsport in combinatie met bitloos rijden. In het wedstrijdreglement van de KNHS staan hierover diverse regels voorgeschreven, ben je geïnteresseerd in een fitting en ook in wedstrijden rijden? Laat het me weten, dan kan hier tijdens een fitting rekening mee worden gehouden.

“Jaren geleden ben ik zelf in aanraking gekomen met bitloos rijden. Al snel heb ik ervoor gekozen om blijvend bitloos te rijden. Pas later heb ik ontdekt wat een enorm verschil een juist hoofdstel (qua pasvorm en match bij de voorkeuren van het paard) geeft.
Tijdens de fittingen heb ik paarden enorm positief zien veranderen. Dat blijft gewoon onwijs gaaf!”
– Lis van Vliet