“Uit de praktijk blijkt, dat ons hoofdstel meer beïnvloed dan wij in eerste instantie denken.”

Eenmalige Fitting

Om je te verdiepen in het effect van jouw hoofdstel en om geadviseerd te worden naar eventueel een nieuw, juist aangemeten hoofdstel.

Hoe prettig is het om hier samen met een professional naar te kijken? Bekijken of een fitting waardevol is voor jouw paard? Of vragen over de kosten?

Hiervoor kun je altijd vrijblijvend contact opnemen.

Hoofdstel Check-up

Waardevol is om je paard jaarlijks te controleren. Je kunt dit zien als een controle APK voor je paard.
Er is maar 1 constante en dat is verandering.

Ons eigen lichaam veranderd constant en zo ook bij paarden. Ondanks dat het minder opvalt in vergelijking tot de rug en verdere bespiering van een paard, veranderd het hoofd ook mee.

Je paard en jij veranderen en ontwikkelen door training of andere omgevingsfactoren. Het is goed om te bekijken of een andere afstelling van het hoofdstel of een ander type hoofdstel vanaf dat moment prettiger is om mee te werken voor jullie als combinatie.

Wat kan ik verwachten tijdens een fitting?

Een fitting duurt gemiddeld zo’n 2 uur en bestaat uit de volgende onderdelen:

– Intake gesprek
– Body Check
– Harnachement Check
– Passen & ervaren hoofdstellen

Tijdens een fitting wordt er geadviseerd over bovenstaande gebieden. Uit de praktijk is gebleken dat een hoofdstel meer beïnvloed dan wij in eerste instantie ons bewust zijn en andersom. Om deze reden wordt er dus naar meer gekeken dan enkel het hoofdstel.

Na een fitting is het mogelijk direct het juiste hoofdstel op maat aan te schaffen. Dit is uiteraard geen verplichting & je bent volledig vrij om te kiezen. Mocht het resultaat zijn dat je momenteel al met het juiste hoofdstel rijd dan zal ik dit ook adviseren. Bitlooshoofdstelfitting.nl werkt momenteel met 6 verschillende merken hoofdstellen. Binnen het assortiment hoofdstellen werken we voornamelijk met 3 verschillende typen hoofdstellen namelijk; Side-pull, kingekruist en kaakgekruist.

Naast de 3 meest gebruikte type hoofdstellen, is er ook de mogelijkheid om Bosal-, combinatie- en kaptoomhoofdstellen te ervaren. In zijn totaliteit werkt bitlooshoofdstelfitting.nl dus met 6 verschillende typen hoofdstellen en 6 verschillende merken.

“In de praktijk bleek, dat al was het verschil in vormgeving nog zo klein, een hoofdstel een enorm verschil kon maken voor paarden. Informatie is er inmiddels voldoende te vinden maar ik ben van mening dat dit nog steeds geen zekerheid geeft over het juiste hoofdstel. Per paard en ruiter combinatie is dit namelijk enorm verschillend. Ieder paard is immers uniek.” – Lis van Vliet

Op welke punten wordt er naar het hoofdstel gekeken?

Wanneer er naar een bitloos hoofdstel wordt gekeken wordt er vaak vooral gedacht aan de neusriem. Maar naast de juiste afstelling hiervan, ook qua hoogte van de neusriem (Veel neusriemen zijn vaak nog steeds te laag afgesteld), wordt er naar meer punten gekeken. Denk aan het kopstuk, de frontriem, de bakstukken, de gekruiste banden bij gekruiste hoofdstelsystemen, etc.

Waarom Bitloos?

Naast dat bitloos in de paardenwereld bekend staat als paard vriendelijker, zijn er inmiddels tal van wetenschappelijke onderzoeken gedaan die aantonen welk effect het bit heeft op het paardenlichaam en het gedrag van paarden. Zo is er in deze onderzoeken ook bewezen welk positief effect bitloos hoofdstellen hebben op onze paarden.

Waar kan ik een fitting ontvangen?

Voor een hoofdstelfitting kom ik altijd op locatie, aanbevolen is om het laatste onderdeel van de fitting (hoofdstellen passen & ervaren) te laten plaatsvinden in een afgesloten ruimte. Denk hierbij aan een afgesloten/omheinde rijbaan met bijvoorbeeld zandbodem.

Wedstrijden & Bitloos.

Tegenwoordig zijn er veel ontwikkelingen gaande binnen de wedstrijdsport in combinatie met bitloos rijden. In het wedstrijdreglement staan hierover diverse regels voorgeschreven, ben je geïnteresseerd in een fitting en ook in wedstrijden rijden? Laat het me weten, dan kan hier tijdens een fitting rekening mee worden gehouden.

Bij het plannen van een afspraak of tijdens mail/telefonisch contact kun je nog meer informatie ontvangen over wat je kunt verwachten tijdens een fitting. Voor persoonlijke vragen adviseer ik altijd om contact op te nemen via mail (eventueel telefonisch bij het achterlaten van je telefoonnummer).

“Jaren geleden ben ik zelf in aanraking gekomen met bitloos rijden. Al snel heb ik ervoor gekozen om blijvend bitloos te rijden. Als ik vanuit mijn persoonlijke ervaring spreek tijdens alle fittingen heb ik alle paarden er positief door zien veranderen. Dat blijft gewoon onwijs gaaf!” – Lis van Vliet